Friday, May 9, 2014

Együnk virágot?

Az ókori Rómában rózsát, ibolyát, mályvát egyaránt fogyasztottak, de rendszeres volt a virág a görög és a kínai étrendben is az ókorban. Bizonyos nemzeti ételekben a virágot ma is használják: például rózsaszirom Indiában, articsóka Olaszországban. Állítólag Sissy császárné kedvenc édessége az ibolyafagylalt volt. Az ibolya, a rózsa és a levendula illatos salátákba, desszertekbe való. A körömvirág viszont jó helyettesítője a drága sáfránynak. Nem egy "szokványos" felhasználási mód, de a virág megehető, sőt finom és egészséges. A felhasználáshoz, ízekhez íme néhány tanács és jó ötlet.


I. Virágok íze.
  1. Tulipán: Borsra és babra emlékeztető ízű és illatú
  2. Kamilla: Enyhén almára emlékeztető ízű.  
  3. Krizantém: Enyhén kesernyés ízű.  
  4. Citromvirág: Határozottan citrus illatú és ízű.  
  5. Búzavirág: Édeskés, fűszeres ízű, kicsit szegfűszeges illattal. 
  6. Krizantén: Gyulladás-, vérnyomáscsökkentő hatású, alkalmas meghűlés, láz, kezelésére. Íze enyhén fanyar, pikánsan kesernyés.
  7. Pitypang: Nagyon fiatal bimbók megsütve gombára emlékeztető ízt adnak.  
  8. Fukszia: Enyhén savanykás ízű.  
  9. Begónia: Csípős, citromos ízű.
  10. Kardvirág: Salátára emlékeztető ízű.  
  11. Jázmin: Finom édeskés ízű. 
  12. Orgona: Citromos, virágos átható ízű és illatú.  
  13. Árvácska: Enyhén édestől savanykásig terjed az íze. 
  14. Kankalin: Lágy fűszeres édeskés ízű.  
  15. Akácfa virág: Édes, csökkenti a gyomorsavtermelést, köhögéscsillapító
  16. Napraforgó: Enyhén keserű, a még ki nem nyílt virágot úgy kell megpárolni, mint az articsókát. 
  17. Ibolya: Édes, nektár ízű. 
  18. Rózsa: Édes, aromás. 
  19. Szegfű: Fűszeres, szegfűszeges ízű, teafőzésre alkalmas.
Az ehető virágok listája itt és itt.


II. Virág receptek

Akik virágokat esznek szeretik azt, mert színes és ízletes, így akár egy könnyű tavaszi salátához is jól passzol. A szakértők azt javasolják, hogy kóstoljunk meg minél többféle virágot, és amelyik nem ízlik, hagyjuk el. Csak azokat válogassuk össze, melyeket finomnak találunk. Nagyon sok ehető virág van, így a választék meglehetősen széles. A világ gasztronómiailag fejlett területein a fűszernövény kertben már virágokat is termesztenek.
  1. Helyezz egy hibiszkuszt vagy kamillavirágot tiszta öblös üvegbe és öntsd köré a kedvenc italodat. Szárát, bibéjét dobd ki!
  2. Salátákra szórj ehető virágszirmokat.
  3. Fagyassz le apró virágokat egy-egy jégkockában, és így add az italokhoz. Dekoratív és finom.
  4. Ízesített olajokhoz, marinádokhoz, zselékhez is adhatsz virágszirmokat. * Kandírozott virággal díszítsd az édességeket, desszerteket (kandírozás: kristályos cukorréteggel bevonás)

III. Tanácsok
  1. Legyél óvatos! Virágboltban vásárolt növényt semmiképp se tegyél az ételbe! Csak a garantáltan vegyszermentes környezetben termesztett példányok alkalmasak az emberi fogyasztásra. Azt is ellenőrizd, vajon az adott növény ehető-e egyáltalán, ugyanis vannak kifejezetten mérgező virágok is.
  2. Ha saját kertedben termeszted a növényeket, reggel vagy délután szedd le, amikor víztartalmuk viszonylag magas. Csak a hibátlan példányok jók. Féregrágta, beteg növényt nem szabad felhasználni. Általában a szirmok ehetők, a porzók, és a virág többi része ritkán.
  3. Mosd meg alaposan sós vízben a leszedett virágokat. Ha ezután egy dézsa jeges vízbe dobod egy percre, igazán üdévé válnak. Itasd le a felesleges vizet papírtörülközővel, majd óvatosan szedd le az ehető részeket. A szárhoz kapcsolódó helyen a szirmok színtelenek, és ez a rész általában keserű, ehetetlen, ezért célszerű eltávolítani. Ha nem használod fel azonnal a virágot, vízzel teli edényben tárolhatod rövid ideig.
  4. Először csak nagyon kevés virágot adj az ételhez. Meg kell szokni az ízét, a túl sok virág elfogyasztása pedig emésztési problémákhoz vezethet. Ha allergiás, legyél nagyon óvatos

IV. Liliomtea receptje
  • Hozzávalók:
    • 8 csésze szeletelt liliom, két közepes méretű sárgarépa reszelve, 4 reszelt zellerszár, fél csésze kesudió, 
    • A szószhoz: ¾ csésze tofu, ¼ csésze sötétszínű miso (szójatermék), 2 evőkanál currypor, 1 lime leve, 1 evőkanál nyílgyökér
  •  Elkészítés:
    • Egy salátástálban összekeverjük a liliomot, a répát, a zellert és a kesudiót, a szósz összetevőit pedig összeturmixoljuk egy turmixgépben. Barna rizzsel tálaljuk.

No comments:

Post a Comment